لایه ششم مدل OSI: لایه نمایش | Presentation Layer
قبل از هر چیز باید بگوییم که انتخاب معادل فارسی مناسب برای لایه Presentation کار سادهای نیست، چرا که معادل فارسی آن به خوبی نمیتواند همان مفهوم آن را در ذهن ایجاد کند. اما لایه نمایش شاید بهترین معادلی باشد که بتوان برای آن انتخاب کرد.
در زیر میتوانید دیگر مقالات مربوط به مدل OSI و لایههای آن را مطالعه کنید:
لایه نمایش، لایه ششم از مدل OSI میباشد. همانطور که از پست “بررسی مدل OSI” بخاطر داریم، این لایه در بالای لایه نشست (Session) و در زیر لایه کاربرد (Application) قرار دارد. وظیفه اصلی این لایه را میتوان ترجمه کردن دیتای لایه بالایی (لایه کاربردی) برای لایههای پایین دستی در نظر گرفت. به همین خاطر به این لایه، Syntax Layer نیز گفته میشود.
وظیفه لایه نمایش
لایه نمایش مسئول فرمتبندی و رساندن دادهها از لایه کاربرد به لایههای پایین دستی میباشد. پس وقتی یک داده در لایه کاربرد تولید میشود و قرار است پشته پروتکلی را طی کند، پس از لایه هفتم به لایه نمایش یا Presentation میرسد. در این لایه فرمتبندی دادهها انجام میشود تا با یک فرمت مشخص به لایههای پایین دستی برسد. وظیفه این لایه به نوع دیگری نیز بیان میشود: لایه نمایش باید کاری بکند که دادههای تولید شده در سمت فرستنده، برای گیرنده نیز قابل خواندن باشد.
کاربرد لایه نمایش همراه با مثال
به یک مثال برای فهم بهتر توجه کنید. برای مثال فرض کنید یک کارخانه تولید مواد غذایی داریم که قرار است محصولات مختلف تولید شود و دست مصرفکننده برسد. در این کارخانه محصولات مختلفی مثل رب گوجه، تن ماهی، دوغ و … تولید میشود. طبیعی است هر کدام از این محصولات در قوطیها و ظرفهای با شکل متفاوت ریخته میشوند. ولی از آنجاییکه قرار است همه این محصولات بوسیله یک سری کامیون به مرکز شهر منتقل شوند، نمیتوان آنها را به همین صورت که هستند درون کامیونها قرار داد! به همین خاطر آنها را درون یک سری جعبه همشکل و مکعبی قرار میدهند تا همگی به یک شکل در بیایند و انتقالشان دشوار نباشد.
در دنیای شبکه نیز شرایط به همین صورت هست. دادهها با فرمتهای مختلفی در لایه کاربرد تولید میشوند بنابراین لازم است تا ابتدا همگی به یک فرمت یکسان در بیایند و سپس ادامه پردازش برروی آنها انجام شود. پس اگر دادههای با فرمت مختلف (مثل txt، JPEG، GIF و …) داریم، لازم نیست برای هر کدام از آنها یک مدل ارتباطی جدید تولید کنیم! کافی است در لایه نمایش یا Presentation، آنها را به فرمت استاندارد تبدیل کنیم تا قابل انتقال باشند.
رمزنگاری در لایه نمایش
رمزنگاری نیز بطور عمومی در این لایه انجام میشود. هرچند رمزنگاری میتواند در لایههای دیگر نیز انجام شود اما رمزنگاری در هر لایه مزایا و معایت خود را دارد. لایه ششم نیز یکی از لایههایی است که در آن این عملیات انجام میشود. طبیعی است عملیات رمزگشایی دادههایی که در همین لایه و در سمت فرستنده رمز شدهاند، در همین لایه صورت میگیرد.
ارتباط میان لایه ششم و هفتم
البته باید توجه داشته باشیم که در بسیاری از موارد مفاهیم این لایه با لایه کاربرد کمی مخلوط میشود. یعنی یک پروتکل، هم وظایفی مرتبط با لایه کاربرد انجام میشود و هم وظایفی در رابطه با لایه نمایش! نمونه یک این پروتکلها HTTP میباشد. این پروتکل، به عنوان یک پروتکل لایه کاربرد شناخته میشود اما یک سری از کارهای آن مثل تشخیص انکدینگ کاراکترها را میتوان یک وظیفه لایه نمایشی دانست! پس میتوان گفت در عین حالیکه این پروتکل در لایه کاربرد کار میکند، در لایه نمایش نیز کار میکند.
پروتکلهای لایه نمایش
اما پروتکلهایی که منحصرا در این لایه وجود دارند، پروتکلهایی هستند که وظیفه آنها فرمتبندی دادهها میباشد. برای مثال:
• AFP: Apple Filing Protocol
• ICA: Citrix Representation Protocol
• NCP: NetWare Core Protocol
• LPP: Lightweight Presentation Protocol
• NDR: Network Data Representation
درباره ما
ترجنس | thregence.ir
آکادمی ترجنس | edu.thregence.ir
اینستاگرام | instagram.com/thregence
تلگرام | t.me/thregence
یوتوب | https://bit.ly/30mGowo
آپارات | aparat.com/thregence